• Vragen? Bel
  • 0180 - 512 230
  • Huisartsenpraktijk Noord
Huisartsenpraktijk Krimpen Heins, Grotenhuis & Den Butter

Luchtweginfecties

Geplaatst op 2024-02-16

Een luchtweginfectie is een ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Dit heet ook wel een respiratoire infectie. Vaak worden deze infecties veroorzaakt door een virus. Bekende virussen die luchtweginfecties kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld het griepvirus, het RS(respiratoir syncytieel)-virus en verschillende coronavirussen, zoals SARS (severe acute respiratory syndrome)-CoV(coronavirus)-2.

De ernst van een luchtweginfectie kan wisselen van een milde verkoudheid tot een ernstige longontsteking. Luchtweginfecties veroorzaakt door bacteriën verlopen vaak ernstiger. Bijvoorbeeld de legionellabacterie en de pneumokkenbacterie.

Hoe herken je een luchtweginfectie?

In het najaar en de winter komen luchtweginfecties veel voor. Vaak worden de infecties veroorzaakt door een virus. De meest voorkomende klachten -van deze luchtweginfectie zijn hoesten, niezen, keelpijn en een loop- of snotneus. Soms heb je ook andere klachten zoals koorts, spierpijn, hoofdpijn of moeheid. Als je een luchtweginfectie hebt, kun je mensen om je heen besmetten. Sommige mensen kunnen ernstig ziek worden van een luchtweginfectie. Zo kan het RS(respiratoir syncytieel)-virus gevaarlijk zijn voor heel jonge kinderen. Bij COVID-19 (SARS(severe acute respiratory syndrome)-CoV(coronavirus)-2) en griep (influenza) lopen vooral ouderen en mensen met chronische ziektes of ernstige afweerstoornissen extra risico. Maar het komt ook voor dat mensen zonder chronische ziekte langdurige klachten overhouden aan COVID-19.

Verspreiding van luchtweginfecties beperken

Heb je klachten die passen bij een luchtweginfectie? Volg dan de adviezen hieronder. Daarmee help je de verspreiding van luchtwegvirussen te beperken. Ook bescherm je mensen die extra risico lopen bij een luchtweginfectie.

Adviezen bij klachten

Je kunt niet helemaal voorkomen dat je een luchtweginfectie krijgt. Met de volgende algemene adviezen kun je wel de kans verkleinen dat je het virus doorgeeft aan iemand anders:

Ben je ziek? Blijf thuis.

Ben je niet ziek, maar heb je wel klachten? Werk thuis als dat kan. Overleg indien nodig met je werkgever. Hoest en nies in je elleboog. Houd afstand tot anderen.  Vermijd contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Is contact toch nodig (bijvoorbeeld bij mantelzorg)? Draag een mondneusmasker. Goede hygiëne helpt om verspreiding te beperken en kan helpen voorkomen dat je zelf ziek wordt. Was daarom vaak en goed je handen met water en zeep en ventileer binnenruimtes.

Vaccinatie

Tegen sommige virussen en bacteriën die een luchtweginfectie kunnen veroorzaken, bestaan vaccins. Deze vaccins beschermen tegen (ernstige) ziekte. Denk bijvoorbeeld aan de jaarlijkse griepprik en de vaccinatie tegen COVID-19.

Hoe kun je een virale luchtweginfectie behandelen?

Bij de meeste mensen gaat een luchtweginfectie vanzelf weer over. Dat kan soms wel een paar weken duren. Antibiotica is bij een virale luchtweginfectie niet nodig. Soms verloopt een infectie ernstiger. Kijk op de website van thuisarts wanneer het belangrijk is om de huisarts te bellen.

Bron: RIVM

Zelf online uw zorgzaken regelen

Geplaatst op 2024-01-02

MijnGezondheid.net

Via MijnGezondheid.net kunt u een online afspraak maken, een vraag aan uw zorgverlener stellen of een samenvatting van uw medisch dossier raadplegen. Als u als patiënt ingeschreven staat in onze huisartsenpraktijk kunt u zich hiervoor aanmelden. Inloggen op MijnGezondheid.net gaat veilig en betrouwbaar via DigiD met SMS functie of de DigiD app.

Aanmelden MijnGezondheid.net

 

App Medgemak

Als aanvulling op het patiëntenportaal MijnGezondheid.net kunt u gebruik maken van de app MedGemak (gratis te downloaden uit de appstore van uw mobiele apparaat). Wilt u gebruik maken van de app MedGemak? Zorg er dan voor dat u zich eerst aanmeldt voor MijnGezondheid.net.

Klik hier voor ondersteuning Mijngezondheid.net en Medgemak. 

Afspraken maken

Maak online een afspraak met uw huisarts. Een afspraak maken kan 24 uur per dag; deze afspraak komt direct in de agenda van uw huisarts te staan. U kunt de afspraak toevoegen aan uw eigen agenda en via de mail een bevestiging en herinnering ontvangen.

Een vraag stellen

Stel online - via een beveiligde verbinding - een vraag aan uw huisarts. Zo hoeft u niet langs te gaan of te bellen. Uw berichten worden vertrouwelijk behandeld en staat in de beveiligde omgeving van MGn. U ontvangt binnen 2 werkdagen een antwoord.

Mijn dossier

MijnGezondheid.net toont u een samenvatting van uw medisch dossier. Eventuele bijzonderheden en overgevoeligheden staan vermeld. Via thuisarts.nl vindt u aanvullende betrouwbare informatie. Het is helaas nog niet mogelijk om informatie uit het ziekenhuis of aantekeningen van de huisarts of assistente tijdens het consult in te zien. U heeft de mogelijkheid om zelf uw dossier aan te vullen of bij te houden. Er is ruimte om uw eigen persoonlijke aantekeningen te maken.

Herhaalmedicatie via de apotheek

De huisartsen en apotheken in Krimpen aan den IJssel hebben afgesproken dat herhaalrecepten bij de apotheek aangevraagd dienen te worden.

Gebruik internetapotheek afgeraden

Geplaatst op 2024-01-01

Voor goede farmaceutische zorg is het belangrijk dat huisarts en apotheker een volledig overzicht hebben van de medicatie die een patiënt gebruikt. Daarom heeft het de voorkeur dat de patiënt voor alle medicatie naar een aantal vaste zorgverleners gaat.

Door gebruik te maken van een internetapotheek kan de informatie over medicatie versnipperd raken. Dat bemoeilijkt de medicatiebewaking, zoals die nu door huisartsen en apothekers wordt uitgevoerd. Zowel bij de huisarts als de apotheker vindt bij ieder recept een nauwgezette controle plaats op onder andere de juiste toedieningsvorm, het gebruik en ongewenste bijwerkingen door andere medicijnen.

Daarnaast beantwoorden huisartsen en apothekers dagelijks veel vragen over geneesmiddelen. Deze informatievoorziening is bij internetapotheken veel ingewikkelder. Bij hen wordt de medicatie namelijk niet afgeleverd door een zorgprofessional (apothekersassistente), waardoor er bij aflevering geen informatie kan worden gegeven over het gebruik en de patiënt geen aanvullende vragen kan stellen over de medicatie.

Wij volgen hierin het LHV-standpunt.

Welkom huisarts mw. E. Conijn

Geplaatst op 2023-09-22

Wij zijn verheugd u te kunnen mededelen dat huisarts mw. E. Conijn ons artsenteam komt versterken per 3 oktober 2023. Dokter Conijn is wekelijks aanwezig op de dinsdag en vrijdag.

Klik hier voor uw zorgteam

Uw gezondheid in de zomer

Geplaatst op 2023-05-09

Het is zomer. Of u nu thuis blijft, moet werken, naar het strand of naar het buitenland op vakantie gaat, Thuisarts.nl helpt u om gezond te blijven.

Bron: Thuisarts.nl

Coronamaatregelen afgeschaald

Geplaatst op 2023-03-10

De laatste corona-adviezen – het (zelf-)test- en isolatieadvies – zijn komen te vervallen. Het kabinet heeft dat besloten op advies van het Outbreak Management Team (OMT) en het Maatschappelijk Impact Team (MIT). Dit is mogelijk omdat de afweer in Nederland inmiddels hoog is en weinig mensen ernstig ziek worden van de huidige virusvarianten. Wel roept het kabinet iedereen op om het gezonde verstand te blijven gebruiken bij griep- of verkoudheidsklachten. Het is altijd verstandig thuis te blijven als je ziek bent, bij lichte klachten te overleggen met je werkgever of je thuis kunt werken, fysiek contact met kwetsbaren te beperken, in je elleboog te hoesten of te niezen, regelmatig handen te wassen en voor voldoende frisse lucht te zorgen.

Nederland is wat betreft het coronavirus in de endemische fase beland. Een nieuwe fase waarin het virus weliswaar constant rondgaat onder de bevolking, maar waarbij bijna iedereen door vaccinatie of een doorgemaakte infectie afweer heeft opgebouwd. Hierdoor worden maar weinig mensen ernstig ziek.  Covid-19 leidt niet meer tot grote maatschappelijke en economische problemen en daarom kunnen de laatste adviezen nu ook vervallen.

Gezond verstand

Het kabinet pleit ervoor om het gezonde verstand te blijven gebruiken bij griep- en verkoudheidsklachten, of die nu het gevolg zijn van het coronavirus of niet. Als je bijvoorbeeld hoest, niest, keelpijn of een loop-of snotneus hebt, gelden er vijf adviezen:

  1. blijf thuis wanneer je ziek bent,
  2. overleg bij lichte klachten met je werkgever of je thuis kunt werken,
  3. vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is (zoals bij mantelzorg), draag dan een mondneusmasker,
  4. hoest en nies in je elleboog en was vaak en goed je handen, ook als je geen klachten hebt en
  5. zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.

Geen nieuwe vaccinatieronde in het voorjaar

Verder is besloten dit voorjaar geen nieuwe vaccinatieronde te organiseren. Dit komt door het verloop van de pandemie, de opgebouwde bescherming en de minder ziekmakende omikronvariant die op dit moment dominant is. Een extra herhaalprik zou op dit moment maar een geringe extra bescherming bieden. Voor sommige mensen met een medisch hoog risico kan het wel nodig zijn een extra herhaalprik te halen. Het gaat om individuele patiënten. Zij kunnen doorverwezen worden door hun medisch specialist. De basisserie en de herhaalprik blijven beschikbaar voor iedereen vanaf 12 jaar die deze nog niet gehaald heeft.

Sluiten GGD-teststraten

De GGD-teststraten worden snel gesloten nu het OMT heeft aangegeven dat grootschalig testen geen toegevoegde waarde meer heeft. Dit betekent concreet dat de GGD-teststraten gaan sluiten en het doen van een test voor een herstelbewijs bij de GGD nog kan tot en met 17 maart. Het sluiten van de GGD-teststraten betekent dat mensen die een DCC-herstelbewijs nodig hebben om te reizen deze via de commerciële teststraat kunnen krijgen. Dat geldt nu al voor reizigers die een testbewijs nodig hebben.

Virus in de gaten houden blijft belangrijk

Omdat we niet precies weten hoe COVID-19 zich zal ontwikkelen, blijven monitoring en surveillance belangrijk om het coronavirus goed in de gaten houden. Ziekenhuizen spelen hierbij ook een belangrijke rol. Door goede surveillance kunnen we onder meer zien of er ziekmakendere of besmettelijkere varianten ontstaan en houden we zicht op de mate van bescherming door het vaccinatieprogramma.

 

Bron: Rijksoverheid.nl

Persoonsgerichte zorg

Geplaatst op 2021-10-08

Persoonsgerichte zorg is zorg die is afgestemd op iemands persoonlijke behoeften, wensen en voorkeuren. De zorgverlener benadert de persoon niet als patiënt of cliënt, maar als mens. Persoonsgerichte zorg draait om de interactie tussen patiënt en zorgverlener en is een kernwaarde binnen de huisartsenzorg. Wij zetten in op persoonsgerichte zorg middels diverse initiatieven.

Klik hier voor meer informatie

Vaccinatiebewijs via huisarts - voor wie en hoe?

Geplaatst op 2021-06-29

Wilt u een bewijs van vaccinatie voor reizen of voor toegang tot een evenement of binnenlocatie?

Dan kunt u terecht op de website CoronaCheck.nl of de app CoronaCheck op uw smartphone. U kunt daar zelf direct uw vaccinatiebewijs regelen.

 

Heeft u hulp nodig bij het gebruik van de CoronaCheck website of app? Neemt u dan contact op met de Rijksoverheid. Belt u dan naar 0031-247247247. Daar zitten mensen klaar om u te helpen, ook als u zelf geen computer heeft.

 

Heeft u CoronaCheck.nl geprobeerd, maar is uw vaccinatiebewijs daar niet te vinden? Alleen als u door onze huisartsenpraktijk volledig bent gevaccineerd, kunnen wij u mogelijk helpen.

Stuurt u dan een e-mail naar ons mailadres (huisartsennoord@gckrimpen.nl), geef daarbij aan dat u een bewijs van volledige vaccinatie wilt krijgen, omdat dat dit niet is gelukt via CoronaCheck.nl. Vermeld ook uw contactgegevens.

Als het voor ons mogelijk is om u wel een vaccinatiebewijs te geven, dan sturen we u dat toe.

Het heeft geen zin om onze praktijk hierover te bellen.

 

Kijk op de website van de overheid voor meer informatie over wat u zelf kunt doen om aan een vaccinatiebewijs te komen.

Verstandig gebruik antibiotica

Geplaatst op 2019-11-19

Schadelijke bacteriën kunnen infecties veroorzaken. Soms zijn medicijnen nodig om de bacteriën te doden. Deze medicijnen heten antibiotica. Helaas kunnen bacteriën ongevoelig (resistent) worden voor bepaalde antibiotica. De antibiotica kunnen de bacteriën dan niet doden of afremmen. Het wordt dan moeilijk om de infectie te behandelen.

Hoe komt het dat steeds meer bacteriën resistent worden?

Als een persoon of dier vaak antibiotica krijgt, gaan de bacteriën ‘wennen’ aan dit geneesmiddel. En zij kunnen zich dan zo aanpassen, dat antibiotica geen effect meer heeft.

Ook bij onjuist of onzorgvuldig gebruik van antibiotica, kunnen resistente bacteriën ontstaan. Bijvoorbeeld als patiënten de antibiotica niet volgens het voorschrift van de arts gebruiken. Of als dieren uit voorzorg antibiotica krijgen.

Hoe raakt iemand besmet met resistente bacteriën?

De resistente bacteriën verspreiden zich op allerlei manieren. Zoals door direct contact met dieren of via andere mensen. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis of op reis. Besmetting is vermoedelijk ook mogelijk via voedsel. Bijvoorbeeld als iemand (onvoldoende verhit) vlees eet van dieren die resistente bacteriën bij zich dragen.

U kunt zelf acties ondernemen zodat u zo min mogelijk te maken krijgt met bacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica. Lees wat u kunt doen om resistente bacteriën te vermijden.  

Om welke infecties gaat het?

Antibiotica werken alleen tegen bacteriën, niet tegen virussen of andere ziekteverwekkers. Het probleem van antibioticaresistentie speelt dan ook alleen bij infecties die door bacteriën zijn veroorzaakt, zoals een blaasontsteking. Antibiotica werken bijvoorbeeld niet tegen het griepvirus.

 

Bron: Rijksoverheid.nl

Gezond en fit in de herfst!

Geplaatst op 2019-11-18

In de herfst zijn we weer vaker verkouden, grieperig en misschien wat somber. Wat kunt u zelf doen om gezond en fit te blijven? Wanneer heeft u echt griep?

Met de informatie van Thuisarts helpt u uzelf en anderen.

 

Scholen weer begonnen: hoofdluiscontrole

Geplaatst op 2019-09-02

De scholen zijn weer begonnen. Op scholen verspreiden hoofdluizen zich gemakkelijk onder kinderen. Controleer uw kind regelmatig op hoofdluis met een fijntandige kam boven een vel wit papier.

Vindt u hoofdluis bij uw kind? Kam het haar 2 weken lang elke dag met een fijntandige kam. Zo voorkomt u dat hoofdluizen zich snel verspreiden.

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap

Goed voorbereid op vakantie

Geplaatst op 2019-06-05

Gaat u binnenkort op vakantie naar een ver land? Zorg dat u weet wat u moet doen om ziektes te voorkomen! Weet wat u bijvoorbeeld moet doen bij reizigersdiaree. In landen waar zikakoorts, chikungunya of knokkelkoorts heerst, moet u zich overdag beschermen tegen steken van besmette muggen. In landen waar malaria voorkomt, moet u zich juist 's nachts beschermen tegen muggensteken. Als u na thuiskomst koorts krijgt of u grieperig voelt, laat uw huisarts weten dat u in een land bent geweest waar malaria heerst.

U kunt bij ons terecht voor reisadvies, inentingen en malariapreventie. Lees verder >

Een teek? Pak 'm beet!

Geplaatst op 2019-04-24

Het aantal mensen met de ziekte van Lyme neemt toe. Besmette teken kunnen deze ziekte overbrengen. Teken zijn erg klein. Ze lijken op bruin-zwarte spinnetjes.

Bent u buiten of in de tuin geweest? Controleer uzelf en uw kinderen goed op teken, vooral de oksels, liezen, knieholtes, nek en achter de oren. Ontdekt u een teek, verwijder deze dan direct met een puntig pincet (hoe eerder hoe beter, binnen 24 uur) en maak het wondje schoon met alcohol. 

Bekijk de films op Thuisarts.nl voor meer uitleg hoe u een teek verwijdert en hoe u de ziekte van Lyme kunt herkennen

Neem contact op met uw huisarts:

  • als het niet lukt de teek te verwijderen
  • als de teek 24 uur of langer in uw huid heeft gezeten
  • als u dagen tot 3 maanden na een tekenbeet klachten krijgt, zoals 
    • een grote rode vlek of ring die langzaam groter wordt,
    • griepachtige verschijnselen of
    • gewrichtsklachten.

Controleer voordat u de natuur ingaat tekenradar.nl. U vindt op deze site de verwachte tekenactiviteit. Hoe hoger de activiteit, hoe groter de kans om door een teek gebeten te worden en hoe belangrijker het is om te controleren op tekenbeten.

Bron: Thuisarts.nl, NHG, RIVM

Medicijnen met losartan teruggeroepen

Geplaatst op 2019-03-21

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft op 20 maart 2019 besloten om enkele bloeddruk-medicijnen met losartan terug te roepen. In medicijnen met losartan van 2 fabrikanten zit een stof die er niet in hoort.

De verkeerde stof in de medicijnen met losartan heet N-nitrosodimethylamine (NDEA). Van deze stof wordt aangegeven dat het kankerverwekkend kan zijn, net als alcohol en geroosterd vlees ook kankerverwekkend kunnen zijn. Het risico bij een korte periode gebruik is heel erg klein.

Gebruikt u een medicijn met losartan (bij hoge bloeddruk)? Kijk dan op Apotheek.nl of u een van de vervuilde medicijnen heeft. Heeft u vragen? Neem dan contact op met uw apotheek of huisarts.

  • Gebruikt u vervuilde losartan? Breng dit dan terug naar uw apotheek.
  • De apotheker of assistente zal met u bespreken of u een ander medicijn met dezelfde werking krijgt. 
  • Stop niet zo maar met uw medicijn zonder overleg met uw arts.

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap

Plastablet hydrochloorthiazide en huidkanker

Geplaatst op 2018-09-18

Als u meerdere jaren hydrochloorthiazide gebruikt, is uw huid gevoeliger voor zonschade. Dat blijkt uit onderzoek.

U heeft dan iets meer kans op huidkanker. Het gaat hierbij om huidkanker, die goed te behandelen is: basaalcelkanker en plaveiselcelkanker

U hoeft niet te stoppen met hydrochloorthiazide. Ook zonder dit middel kunt u huidkanker krijgen. De belangrijkste adviezen zijn:

Als u al eens huidkanker heeft gehad, is de kans op nieuwe huidkanker verhoogd. Overleg dan met uw huisarts over eventueel andere medicijnen. 

Kijk voor meer informatie op de website van het CBG

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap (30 oktober 2018)

Meningokokken ACWY-vaccinatie

Geplaatst op 2018-09-07

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. In de meeste gevallen word je er niet ziek van. Af en toe dringt de bacterie verder in het lichaam binnen en kan dan hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken. Sinds 2015 is er een toename te zien van mensen die ziek worden van meningokokken type W. Om verdere verspreiding van deze meningokokken tegen te gaan, start het RIVM samen met de Jeugdgezondheidszorg, met een vaccinatie voor peuters en tieners.

Toename meningokokkenziekte type W

Meningokokkenziekte is een ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door meerdere typen meningokokkenbacteriën. Deze bacteriën kunnen hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken. Niet iedereen die besmet wordt met de meningokokkenbacterie, wordt ook echt ziek. De ziekte komt voor op alle leeftijden, het meest bij jonge kinderen tot 4 jaar, tieners en ouderen. Sinds 2015 is er een toename van het aantal ziektegevallen dat wordt veroorzaakt door meningokokken type W. Het is niet te voorspellen of deze toename doorzet. De kans om ziek te worden is nu nog heel erg klein. Op dit moment, medio 2018, zijn er iedere maand 10 tot 14 patiënten. Dat is minder dan 1 patiënt op iedere miljoen inwoners in Nederland. Om te voorkomen dat de kans om ziek te worden groter wordt, start het RIVM samen met de Jeugdgezondheidszorg, met vaccineren.

Wie krijgt een vaccinatie tegen meningokokken ACWY aangeboden?

Peuters van 14 maanden

Sinds 1 mei 2018 krijgen alle peuters van 14 maanden een vaccinatie tegen meningokokken ACWY. Zij kregen op deze leeftijd al een vaccinatie tegen meningokokken, type C. Sinds 1 mei is dit vervangen door een combinatievaccin dat  bescherming biedt tegen de typen A,C, W en Y.

Tieners die 14 jaar worden

Het is bekend dat jongeren een grote rol spelen in het verspreiden van de meningokokkenbacterie. Er wordt gedacht dat dit onder meer komt doordat jongeren veel sociale contacten hebben. Ze verkeren in  veel verschillende sociale groepen en lopen daarom meer kans om besmet te worden en de bacterie onbewust zelf te verspreiden. Door de 14-jarigen te vaccineren, wordt het snelst resultaat geboekt in het terugdringen van de verspreiding. Het vaccin beschermt ongeveer 5 jaar tegen meningokokkenziekte door typen A, C, W of Y.

Daarom krijgen per 1 oktober 2018 alle tieners die dit jaar tussen 1 mei en 31 december 14 jaar worden een vaccinatie tegen meningokokken ACWY aangeboden. In 2019 ontvangen alle jongeren die dan 14 jaar worden een uitnodiging voor vaccinatie.

Waarom krijgen niet alle kinderen een vaccinatie aangeboden?

Deskundigen hebben vastgesteld in een advies aan de minister van Volksgezondheid dat een vaccinatie voor kinderen van 14 maanden en jonge tieners de beste manier is om te voorkomen dat meningokokkenziekte in Nederland toeneemt. Die kans is op dit moment heel klein (minder dan 1 op de miljoen mensen). Ook is de kans op ziekte en verspreiden van de bacterie niet voor alle leeftijdsgroepen gelijk. Onder kinderen in de basisschoolleeftijd worden nauwelijks ziektegevallen vastgesteld.

Meningokokken ACWY-vaccinatie buiten het Rijksvaccinatieprogramma

Voor andere groepen dan bovengenoemde is het vaccin alleen op recept verkrijgbaar, via een (huis)arts of (reizigers)vaccinatiecentrum. Overleg met uw (huis)arts, GGD of  (reizigers)vaccinatiecentrum of vaccinatie voor u of uw kinderen op dit moment nodig en mogelijk is.  Door de media-aandacht is veel vraag ontstaan naar een vaccinatie. Op dit moment is het vaccin slechts beperkt beschikbaar. 

Als u geen oproep hebt gekregen voor de meningokokken ACWY-vaccinatie en u wilt zichzelf of uw kinderen toch laten vaccineren, dan moet u dat zelf betalen. De kosten voor het vaccin bedragen tussen EUR 55 en 60 (te betalen bij apotheek). De vaccinatiekosten van EUR 25 (contant te betalen bij de assistente) komen daar nog bij. Reden voor beide kosten is dat vaccinatie buiten het Rijksvaccinatieprogramma valt buiten de reguliere (vergoede) gezondheidszorg. 

Groepsbescherming

Met een vaccinatie ben je direct zelf beschermd tegen een besmetting met meningokokken W. Als je gevaccineerd bent, kun je ook een ander niet besmetten. Hoe meer tieners zich laten vaccineren, hoe minder kans de bacterie krijgt om te verspreiden naar leeftijdsgenoten, maar ook naar alle andere mensen. In enkele jaren wordt zo groepsbescherming opgebouwd. Daardoor hebben ook mensen die niet zelf gevaccineerd zijn minder kans om ziek te worden. Dit is de meest efficiënte manier om de toename te stoppen met een beperkte hoeveelheid vaccins.

Klik hier voor informatie over meningokokken ACWY-vaccinatie.

Bron: RIVM, Nederlands Huisartsen Genootschap, Gezondheidsnet

Terugroepactie bloeddrukmedicijnen

Geplaatst op 2018-07-05

In een aantal medicijnen met valsartan zit een stof die er niet in hoort. Gebruikt u een medicijn met valsartan (bij hoge bloeddruk, hartfalen of na een hartinfarct)?

U doet dit door te kijken of het RVG-nummer van uw medicijn op de lijst van het IGJ staat. Het RVG nummer staat op de medicijnverpakking en onderaan de bijsluiter.

Staat uw medicijn op de lijst?

  • Neem contact op met uw apotheker.
  • U krijgt dan een ander medicijn van de apotheek voor uw ziekte (hoge bloeddruk, hartfalen of na een hartinfarct).
  • Stop niet met het medicijn met valsartan zonder overleg met uw arts.

Bron: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ), College ter Beoordeling van de Geneesmiddelen, Thuisarts.nl

Kinkhoest voor zwangeren

Geplaatst op 2018-06-29

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die ernstige hoestbuien kan veroorzaken. Het is vooral gevaarlijk is voor jonge baby's die nog niet zijn gevaccineerd of nog onvoldoende prikken hebben gehad. Een goede manier om pasgeboren baby's tegen kinkhoest te beschermen is om vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestprik te geven.

Klik hier voor meer informatie.

Naar website

Pollen in de lucht: hooikoorts

Geplaatst op 2018-04-12

Hooikoorts is een vorm van allergie. Iemand met hooikoorts is overgevoelig voor bepaalde soorten stuifmeel van grassen, planten of bomen. Stuifmeelkorrels worden ook wel pollen genoemd. 

Zodra de ogen, neus, mond, keel of luchtpijp van iemand met hooikoorts in aanraking komen met het stuifmeel, raken de slijmvliezen geprikkeld. Dat kan klachten geven:

  • Uw neus kan jeuken, waardoor u veel niest.
  • U heeft een verstopte neus of een ‘loopneus’.
  • Uw ogen jeuken, tranen of voelen branderig aan.
  • Uw keel kan droog en branderig zijn, waarbij u moet hoesten.

Hooikoorts is heel hinderlijk, maar kan geen kwaad. Tegen de klachten kunt u een neusspray of tabletten met antihistaminica gebruiken.

Klik hier voor uitgebreide informatie omtrent verschijnselen, (preventieve) maatregelen, adviezen en behandeling.

Klik hier voor een actuele pollenradar/allergieradar en nieuws.

Nieuwe privacywetgeving (AVG)

Geplaatst op 2018-02-26

Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt dan niet meer.

Wat verandert er?

De AVG zorgt onder meer voor:

  • versterking en uitbreiding van privacyrechten;
  • meer verantwoordelijkheden voor organisaties;
  • dezelfde, stevige bevoegdheden voor alle Europese privacytoezichthouders;

Uw persoonsgegevens en privacy in onze huisartsenpraktijk

Naast deze algemene veranderingen gelden specifieke regels voor de privacy in de gezondheidszorg. Deze regels staan onder andere vermeld in de Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). In ons privacyreglement informeren wij u over uw rechten en onze plichten die gelden op grond van de AVG en de WGBO.

Ervaringen met de zorg van uw huisarts

Geplaatst op 2017-10-01

In navolging van 2013 hebben wij door ARGO BV opnieuw een tevredenheidsonderzoek onder onze patiënten laten uitvoeren. Dit onderzoek geeft inzicht in de wijze waarop onze patiënten de kwaliteit van de dienstverlening in onze huisartsenpraktijk beoordelen. 

Wij zijn verheugd met het rapportcijfer 8.9 voor het behaalde totaalresultaat! Ook stellen wij prijs op de voorgestelde verbetersuggesties om de kwaliteit van zorg verder te verbeteren daar waar mogelijk is. Een belangrijke uitkomst hiervan is dat wij werken aan uitbreiding van mogelijkheden voor (online) communicatie met uw huisarts, middels een gebruiksvriendelijke(re) praktijkwebsite en patiëntenportaal.   

September 2017

Jaarlijkse griepprik op 31 oktober 2023

Geplaatst op 0000-00-00

De griepprik verkleint de kans op griep. De prik is voor mensen van 60 jaar en ouder en mensen of kinderen met bepaalde medische aandoeningen. Als u in een risicogroep zit, ontvangt u een uitnodiging voor de (gratis) griepprik. Een griepprik is niet verplicht. U kiest zelf om wel of niet van het aanbod gebruik te maken.

Bent u dit jaar tussen de 63 en 66 jaar (geboren vanaf 1-1-1957 tot en met 31-12-1960)? Dan krijgt u ook een uitnodiging voor de gratis prik tegen pneumokokken. U kunt deze prik tegelijk krijgen met de griepprik. U krijgt de prik tegen pneumokokken dan in uw andere bovenarm.

Wanneer?

De vaccinaties zullen dit jaar door ons gegeven worden op dinsdag 31 oktober 2023 (BENEDEN IN DE CENTRALE HAL VAN HET GEZONDHEIDSCENTRUM).

Wij verzoeken u dringend binnen de volgende aangegeven tijden te komen.

 

Eerste letter achternaam

Voorkeurstijd

A t/m F

17:30 – 18:00

G t/m K

18:00 – 18:30

L t/m R

18:30 – 19:00

S t/m Z

19:00 – 19:30

Waarom?

Griep

  • De griepprik maakt de kans kleiner dat u griep krijgt.
  • Als u na de griepprik toch griep krijgt, bent u minder ernstig ziek:
    • De griepklachten zijn vaak minder erg.
    • De kans op een andere ziekte, zoals longontsteking, is kleiner.
    • De kans is kleiner dat uw ziekte erger wordt door griep. Door griep kan bijvoorbeeld een longziekte of diabetes erger worden.
    • De kans is kleiner dat u overlijdt door griep of door de gevolgen van griep.
  • Met de griepprik beschermt u ook anderen in uw omgeving tegen het griepvirus.

Pneumokokken

Pneumokokken zijn bacteriën. Vaak zitten ze in uw neus of keel, zonder dat u er ziek van wordt. Soms kunt u er wel erg ziek van worden. Bijvoorbeeld:

  • Als u ouder bent. Uw afweer wordt slechter als u ouder wordt. 
  • Als u een zwakke gezondheid heeft. Bijvoorbeeld als u al ziek bent door iets anders, zoals griep. U kunt dan nog zieker worden door pneumokokken.

Ziektes die u kunt krijgen door pneumokokken zijn:

  • longontsteking (komt het vaakst voor)
  • oorontsteking
  • bijholteontsteking 
  • bloedvergiftiging 
  • hersenvliesontsteking 

Na zo'n ziekte duurt het vaak lang voordat u weer helemaal fit bent. Soms blijft uw gezondheid voor altijd zwakker.

Voor wie?

Griep

De griepprik is voor mensen met:

  • een leeftijd van 60 jaar en ouder. Hier horen ook de mensen bij die vóór 1 mei van het volgend jaar 60 jaar worden;
  • een longziekte, zoals astma waarvoor ontstekingsremmers gebruikt worden, COPD(Chronic Obstructive Pulmonary Disease (chronische bronchitis of longemfyseem) ) en ernstige en langdurige longschade na COVID-19;
  • een probleem in de functie van het hart, zoals na een hartaanval, hartritmestoornissen of hartfalen;
  • Diabetes type 1 en 2; 
  • een nierziekte;
  • weinig afweer door een ziekte (bijvoorbeeld HIV(humaan immunodeficientievirus)) door een medische behandeling, zoals chemotherapie of een beenmergtransplantatie, of door medicijnen die uw afweer lager maken;
  • neurologische en neuromusculaire ziekten (NNMD) zoals mensen met een spierziekte of andere ziekte(n) aan het zenuwstelsel zoals Parkinson of ALS(Amyotrofische Laterale Sclerose ), mensen die een hersenbloeding of herseninfarct doormaakten, mensen met epilepsie of kinderen met psychomotore aandoeningen (algehele ontwikkelingsachterstand);
  • zeer ernstig overgewicht (BMI(Body Mass Index) ≥ 40);
  • dementie;
  • een cochleair implantaat;
  • een verstandelijke beperking;
  • een leeftijd vanaf 6 maanden tot 18 jaar die langdurig salicylaten gebruiken (bijvoorbeeld bij chronische darmaandoeningen).
  • Alle mensen die in een verpleeghuis wonen en die niet in één van bovenstaande categorieën vallen.

Daarnaast mogen alle vrouwen die tussen 15 oktober en 1 maart 22 weken of langer zwanger zijn de griepprik halen. Zij kunnen de vaccinatie halen bij het consultatiebureau. Lees meer  

Pneumokokken

In het najaar van 2023 ontvangen mensen van 63 tot en met 66 jaar (geboren vanaf 1-1-1957 tot en met 31-12-1960) een uitnodiging van de huisarts voor een gratis pneumokokkenprik. De prik is dan gratis.

Bent u tussen de 60 en 63 jaar? Dan krijgt u volgend jaar een uitnodiging.

Wilt u daar niet op wachten, dan moet u de prik zelf betalen. Let op: de volgende prik (binnen 5 jaar) kunt u dan misschien ook niet gratis krijgen. Dit heeft te maken met de planning van de gratis prikken door de overheid. Bij de apotheek kunt u vragen wat de prik kost.

Bent u 80 jaar of ouder? U krijgt dan geen uitnodiging. Uw lichaam maakt niet genoeg afweerstoffen aan na de prik. De prik beschermt u daardoor niet tegen pneumokokken.

Soms heeft u de prik tegen pneumokokken al gehad of u krijgt de prik nog bij uw huisarts of bij uw arts in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld omdat u sikkelcelziekte heeft of geen milt heeft. Dit hangt niet af van uw leeftijd.

Niet in een risicogroep?

Zit u niet in een risicogroep en wilt u graag een vaccinatie? Dan betaalt u zowel de prik als het vaccineren. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden deze kosten (gedeeltelijk).

Klik hier voor meer informatie over de griep en/of griepprik.

Klik hier voor meer informatie over pneumokokken.

Als alcohol drinken gewoonte geworden is

Geplaatst op 0000-00-00

Als alcohol drinken voor u een gewoonte is geworden, las dan eens een pauze in. Door 30 dagen geen alcohol te drinken, ervaart u wat een alcoholvrije periode met u doet. U voelt zich fitter en slaapt beter.

De actie IkPas helpt u om even te stoppen met alcohol drinken: u krijgt steun en tips via sociale media. U kunt starten op woensdag 1 januari 2020.

Bekijk voor meer voordelen van minderen of stoppen met alcohol, de Thuisarts-film Minder drank.

Bron: Ikpas.nl, Thuisarts.nl, Nederlands Huisartsen Genootschap