• Vragen? Bel
  • 0180 - 512 230
Huisartsenpraktijk Krimpen Boer, Heins en Grotenhuis

Zorgen om toename onverantwoord gebruik van zware pijnstillers

Geplaatst op 2019-10-11

Opioïden (ook wel opiaten) zoals oxycodon en fentanyl zijn effectieve pijnstillers. Maar wie ze op de verkeerde manier gebruikt loopt grote risico’s. Daarom zet de taakgroep Gepast gebruik van opioïden zich in voor een verantwoord gebruik van opioïden. Opioïden blijven beschikbaar voor patiënten die ze echt nodig hebben. Artsen, apothekers en patiënten houden samen in de gaten dat dit op een goede manier gebeurt. Artsen en apothekers helpen patiënten om te stoppen met opioïden, wanneer dat kan.

Tussen 2010 en 2017 is het gebruik van opioïden zoals oxycodon en fentanyl met 55 procent gestegen. Het gebruik van oxycodon is in die periode verviervoudigd. Met zorgvuldige begeleiding en monitoring zijn opioïden goede en veilige middelen. Het onverantwoord gebruiken van opioïden brengt echter risico’s met zich mee, zoals gewenning, overdosering en verslaving. In de Verenigde Staten en Canada heeft ongepast gebruik van opioïden tot grote maatschappelijke problemen geleid.

Om onverantwoord gebruik van opioïden in Nederland terug te dringen heeft het Ministerie van VWS de Taakgroep Gepast gebruik van opioïden opgericht, onder leiding van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). De taakgroep heeft onder andere de website opiaten.nl opgericht. Op deze website vindt u de materialen die de taakgroep heeft ontwikkeld voor zorgverleners en patiënten, en aanbevolen materialen van de leden van de taakgroep en van andere organisaties. Daarnaast leest u meer over het gebruik van opioïden in Nederland. 

Klik hier voor de website opiaten.nl.

Klik hier voor de informatiebrief 'Ik krijg medicijnen tegen ernstige pijn (vanaf 18 jaar)'.